© 2019 by Blackbird Music NL

Rauwe, vintage gitaarsounds en filmische western strijkers worden gecombineerd met een stem waarin folk en soul doorklinken, en die in de verte doet denken aan Nancy Sinatra. Blackbird schrijft liedjes die gaan over het vieren van het leven, keuzestress, de zoektocht naar geluk en vrijheid en hoe we daar soms in verdwalen. Nostalgische songs om tijdens een mooie zomernacht op door te dansen en de volgende ochtend het eerste vliegtuig naar een ver oord te nemen, of om keihard in je cabrio te draaien met je haren in de wind op weg naar de zee.

Blackbird is het alter ego van singer-songwriter Merel Koman. De van oorsprong Limburgse is al haar hele leven bezig met muziek. Ze groeide op met de platen van John Denver, the Eagles en Phil Collins, maar danste ook op Vivaldi. Zelf kocht ze haar eerste cd's van Alanis Morissette, Michael Jackson en Eva Cassidy. Merel studeerde jazz en pop in Utrecht en reisde daarna door naar Amsterdam om zich daar onder te dompelen in de muziekscene. De zangeres heeft een krachtige, zuivere stem en een aanstekelijke presence op het podium. Dat is ook de plek waar ze het allerliefste staat. Afgelopen lente en zomer was Blackbird te zien op verschillende festivals waaronder Pinkpop en Tuckerville.

Beïnvloed door artiesten als Joni Mitchell, Lianne la Havas, Crosby Stills & Nash, First Aid Kit en John Mayer schreef Blackbird haar eerste nummers op een akoestische gitaar in Berlijn. Tijdens een reis naar LA en New York ontstond er nieuwe inspiratie die leidde tot haar onstuimige en spannende debuut.

Blackbirds debuut EP 'One Of The Wild Ones' (met maar liefst 4 radio singles: 'Wicked Song', 'Lost In The Middle', 'The One' & 'One Of The Wild Ones'), die uitkwam op 15 juni 2018, werd geproduceerd door Paul Willemsen (Beans & Fatback, The Gospel Sessions, Ruben Hein). De EP werd opgenomen in de Electric Monkey Studio in Amsterdam-Noord, met de oude analoge mengtafel van Ennio Morricone. 

“Man, even een staande ovatie...Wauw, dit is echt f*cking goed!” - Gerard Ekdom

“Een waanzinnige zangeres en geweldige songwriter.” - Douwe Bob

“Ik vind Blackbird groots.” - Rob Stenders

“Blackbird, wat is ze goed. Altijd.” - Giel Beelen

“Love the song, production, sounds… Great voice.” - Jason Orme (guitarist Alanis Morissette)

Twee weken na de lancering van haar zelf geschreven debuutsingle 'Wicked Song' (mei 2017), werd Blackbird uitgeroepen tot NPO Radio 2 Nieuwe Naam. Het nummer stond daar zeven weken op de playlist en kwam terecht in de Spotify hitlijsten als New Music Friday NL, Hot New Pop Tracks & de Viral 50 Netherlands. Blackbird was special guest bij de najaarstour van Douwe Bob waarin ze onder andere in Carré haar Wicked Song samen zongen.

Tweede single 'Lost In The Middle' stond in de New Music Friday NL en France. Ook werd het nummer in januari 2018 de 5-sterrentrack van Gerard Ekdom en Rob Stenders én bekroond tot NPO Radio 2 Top Song.

'The One', Blackbirds derde single die uitkwam op 11 mei 2018, stond in de New Music Friday NL en werd een week later NPO Radio 2 Top Song, de tweede Top Song van het jaar. Ook vierde single 'One Of The Wild Ones', die Blackbird aanvankelijk niet eens wilde pluggen, werd opgepikt door DJ Rob Stenders en kwam terecht op de playlists van NPO Radio 1 & 2.

In het najaar van 2018 werd Blackbirds allereerste tour 'Wild One clubtour' aangekondigd en daaropvolgend werd 'Moonshine Motel' uitgebracht. Nieuwe single 'Tell Your Mama' komt uit op 4 oktober 2019.

Photo: Liz van Campenhout